Underhåll för motorn

Det finns många olika delar av segelbåten som behöver underhåll för att den ska ”må bra” och hålla sig fin och hel. Precis som på motorbåten har segelbåten en motor och det är precis lika viktigt att kontrollera och säkerställa den när det är dags för sjösättning. Om du inte har kunskap eller förståelse för hur motorn ska fungera rekommenderar vi att du lämnar över uppgiften till någon annan. Det kan vara en vän eller bekant som också äger en segelbåt, men det kan även vara en professionell fackman.

Så kontrollerar du motorn på segelbåten

Inför en ny säsong bör du alltid de till att motorn är i toppskick och att du säkerställer bränslesystemet. Här kan det även vara en god idé att du gör ett filterbyte och att du ser till att det finns fräsch och fin olja i motorn. Utöver detta rekommenderar vi att du även kontrollerar kylsystemet såväl som frostskyddet och att du ser till att rengöra luftfiltret på en och samma gång. Skulle det vara så att luftfiltret är alldeles för utnött rekommenderar vi att du byter ut det helt och hållet.

Att kontrollera och underhålla motorn innebär många fler moment än man först kan tro. Utöver ovanstående kontroller bör du även se till att kontrollera avgassystemet och rengöra detta grundligt. Rengöring behövs främst göras vid behov, men när du ändå är igång kan du lika gärna passa på. Glöm inte bort att titta på hur generatorremmen ser ut och hur det står till med batterierna.