Båtens nödvändiga underhåll

Det finns underhåll som inte är nödvändigt överhuvudtaget – och sen finns det underhåll som är A och O för att din båt ska kunna stå sig ytterligare en säsong. Det nödvändiga underhållet är ingenting som du får slarva med om du inte vill att din segelbåt ska förfalla helt och hållet. Att underhålla på egen hand är egentligen inte speciellt svårt, men var beredd på att det kommer kosta en del och kräva mycket tid.

Det finns några saker som är extra viktiga att tänka på när det är dags för underhåll. Du måste bland annat se till att båten får en ordentligt ytbehandling där den tvättas och vaxas, men du måste också säkerställa att båtmotorn har fått den årliga servicen.

  • Ytbehandling – Vilken ytbehandling som behövs beror på vilken typ av material din båt är byggd av. Glasfiber och plats tvättas och vaxas, medan aluminium båtar sällan behöver mer än en tvätt.
  • Motor – Motor ska kontrolleras inför varje säsong och oljan ska bytas ut. Här ska även kylsystem och generatorremmar kontrolleras och luftfilter bytas.
  • Mast – På en segelbåt behöver du kontroller masten, samtliga vant, falls och kondition
  • Botten – Titta på hur båtens botten ser ut och hur det ligger till mer offeranorder. Behöver de bytas? Nu är det även dags för borsttvätt såväl som bottenfärg.