Köpa segelbåt – att tänka på

Allt fler svenskar vill idag uppleva känslan av frihet som uppstår när man beger sig ut på öppet vatten. Intresset för båtlivet har blivit stort och varje dag bestämmer sig någon för att bli båtägare. Det finns mängder med olika båtar att välja mellan, men en modell som är (och alltid varit) mycket populär är segelbåten.

Att äga en segelbåt skiljer sig mycket från en motorbåt. Motorbåtar kan föras fram av de allra flesta, medan en segelbåt kräver mer kunskap och förståelse för hur båten fungerar. Besitter du dessa kunskaper kan en segelbåt vara det absolut bästa alternativet för dig, men innan du bestämmer dig för en båt och betalar för den finns det några saker som du bör ha i åtanke.

Så lyckas du med båtköpet

En segelbåt är för många en mycket stor investering där finansieringshjälp kan vara nödvändig. Priserna för själva båtköpet kan skilja sig mycket åt, men även kostnaderna för driften av båten kan se olika ut. Faktorer som kan vara avgörande är bland annat vilken motor som båten har, men också storleken och vilken typ av service du är ute efter.

Det första du ska göra är att fundera på vad du vill använda segelbåten till. Vill du att den främst ska vara till för dagsturer ute på vattnet eller vill du att det ska vara möjligt att övernatta i den? Hur många människor ska kunna åka med samtidigt och har du någon båtplats som du kan använda dig av? Det bästa är att kolla runt med de båtklubbar som du har i din närhet och kom ihåg att du behöver plats för både vinter och sommar.

4 bästa tipsen

För att lyckas med ditt båtköp finns det fyra saker som du behöver ha tänkt igenom och ha klart innan du för över några pengar till en båtförsäljare eller privatperson.

Budget – Sätt upp en ordentligt budget och se till att du får med allt från inköpspris till buffert, båtlån, sjösättning, upptagning, bränsle och service, båttrailer och båtförsäkring.

Köpekontrakt – Köper du en båt från en båthandlare kan du använda dig av konsumentköplagen, men köper du av en privatperson är det istället köplagen som gäller. Se till att ni skriver ett bra och väl utformat köpekontrakt som båda parter signerar.

Säkerhet – Att råka köpa en segelbåt som är stulen är ingen hit och därför är det viktigt att du kontrollerar så det verkligen är ägaren till båten som också säljer den. Detta gäller främst när du handlar från en privatperson. Be om att få se papper, service och legitimation, samt kvitto.

Grundlig undersökning – Du bör aldrig köpa en segelbåt utan att först ha gjort en grundlig undersökning av hela båten. Om du inte vet vad du ska titta efter eller känner osäkerhet kan du vända dig till en professionell besiktningsman.