Ha segelbåt hemma

Om du är lycklig nog att ha en sjötomt kanske du också drömt om att bygga en egen hamn eller brygga att ha en segelbåt vid. Det är faktiskt görbart men det är en del saker du måste tänka på och jobba med. Du kommer bland annat behöva se till att landförhållandena är bra. Om du hyr minigrävare kan du göra det mesta själv på en helg eller två om förutsättningarna är hyggliga. Detta behövs både för att ha någonstans att förankra din brygga på, men också för att det ska gå att dra upp båten utan att den skadas eller hindras. När du hyr minigrävare blir det lätt att gräva hål för bryggstolparna samt att platta till marken och flytta bort eventuella stora stenar som kan vara i vägen.

Flytande eller fast brygga

Det bästa för en segelbåt är en fast brygga. Det vill säga en brygga som är förankrad på botten och inte kan flyttas. När du har en sådan kommer din båt ligga still och inte kastas omkring så mycket. Det är dock en bryggtyp som inte passar på alla ställen. Bottendjup och kvalitet på botten är sådana saker som kan påverka. Det är inte helt intuitivt men det går faktiskt att ha en båt förtöjd vid en flytande brygga också. Det finns till och med vissa fördelar i och med att den liksom din båt kommer följa med i vattnets skiftningar. Oavsett om det är ebb eller flod kommer det alltid vara lika lätt att ta sig i och ur båten. En flytande brygga förtöjer du med kedjor ner till botten istället för pålar eller stolpar.

Var alltid noga med att kontrollera förutsättningarna på din tomt för att se om den lämpar sig för en brygga eller hamn. Särskilt om du ska förtöja en segelbåt vid den. Ta gärna hjälp av ett proffs om det går.